Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Alles over je contract: verplicht schriftelijk contract

Elk huurcontract voor een studentenkamer moet verplicht schriftelijk worden afgesloten. Jij en je huisbaas moeten elk een exemplaar van deze overeenkomst krijgen, getekend door beide partijen. Je huisbaas moet bovendien nog enkele extra exemplaren hebben: hij/zij is namelijk wettelijk verplicht om elk huurcontract binnen de 2 maanden na ondertekening te laten registreren. Ook als je je kot niet als hoofdverblijfplaats hebt (wat voor de meeste studenten zo is) moet dit gebeuren.

De registratie kent aan het huurcontract een ‘vaste’ datum toe en maakt het ‘bindend voor derde partijen’. Op deze manier ben je als huurder wettelijk beschermd tegen uitzetting door eventueel nieuwe eigenaars bij de verkoop van het pand. Het contract zal eventueel nieuwe eigenaar-verhuurders dus binden.

Elk schriftelijk contract moet minimum de volgende gegevens vermelden:
• de identiteit van de partijen
• de begindatum van de overeenkomst
• de omschrijving van alle ruimtes en gedeeltes van het gehuurde gebouw
• de huurprijs

Vraag je huisbaas of hij/zij het modelcontract van Kotweb gebruikt. Lees hier over de voordelen van dit contract. Let wel: je huisbaas is niet verplicht het modelcontact van Kotweb te gebruiken, zelfs al adverteert hij op onze site. Maar 70% van de Kotwebeigenaars is zelf overtuigd van de voordelen van dit contract!

Graag zien hoe een Kotweb-modelcontract eruit ziet? Kijk even hier naar het bijgevoegde voorbeeldje.

Let op: tekende je een contract na 1 januari 2019, dan ziet je Kotwebcontract er inhoudelijk lichtjes anders uit. Vanaf 1 januari 2019 geldt namelijk een nieuwe huurwet, en Kotweb past deze regels vanzelf toe voor de contracten die starten na deze datum.

Bijlage:  PDF-pictogram sample_modelcontract.pdf