Overslaan en naar de inhoud gaan

Modelcontract

Het Kotweb-modelcontract zoekt het evenwicht tussen de belangen van student-huurder en verhuurder.

 

Voor wie? Studenten aan een Antwerpse universiteit of hogeschool.

Huurcontracten voor studentenkoten zijn anders dan een klassiek huurcontract. Welk huurcontract gebruik je dan best? Met het Kotweb modelcontact zit je altijd goed. Als de kotbaas dit contract gebruikt, ben je zeker dat het een juridisch onderbouwd contract is. Bovendien zoekt het modelcontract het evenwicht tussen de belangen van beide partijen. Zonder kleine lettertjes, en dus zonder verrassingen.

Het modelcontract is niet verplicht, kotbazen zijn vrij om eender welk ander contract te gebruiken. Wij raden studenten wel het modelcontract aan. We duiden op deze website ook aan of de kotbaas al dan niet het modelcontract gebruikt. 70% van de Kotwebeigenaars biedt het modelcontract aan! De huurwetgeving voor studentenovereenkomsten wordt sinds januari 2019 heel strikt weergegeven in een Vlaams decreet. Het modelcontract van Kotweb beantwoordt sowieso aan deze huurwet.

 

Wat? Een eenduidig en optimaal contract

Het Kotweb modelcontract is een overeenkomst van bepaalde duur. Dit betekent dat je bij het einde van de huurperiode geen schriftelijke opzeg moet geven en het contract niet stilzwijgend verlengd kan worden. Elk academiejaar moet er dus een nieuw huurcontract worden opgemaakt. Licht je kotbaas bij het einde van je huurperiode toch telkens mondeling en liefst ook per mail in over je plannen voor het volgende academiejaar om verwarring te vermijden.

In het modelcontract zijn alle modaliteiten zoals huurperiode, huurprijs, bijkomende kosten, verbrekingsvergoeding, verzekeringen … duidelijk omschreven. Afspraken tussen student en eigenaar worden op deze manier eenduidig vastgelegd, discussies achteraf worden vermeden. Het modelcontract is een juridisch beschermd document. De inhoud mag niet worden veranderd door de eigenaar, noch door jou!

De eigenaar mag wel zelf bepalen:

  • wanneer het contract start (in samenspraak met jou): de huurmaand moet niet noodzakelijk vanaf de 1e van de maand beginnen.
  • of de waarborg één of twee maanden bedraagt. Meer dan twee maanden waarborg is niet toegestaan.

 

Zijn er toch wijzigingen in je Kotweb-modelcontract aangebracht? Geef het Kotwebsecretariaat dan zeker een seintje, zodat zij eventueel stappen kunnen ondernemen. Contactgegevens van het Kotwebsecretariaat vind je onderaan dit scherm.

Wil je weten hoe zo'n modelcontract eruit ziet? Kijk dan hier even naar een voorbeeldexemplaar.

 

Beheer van je gegevens

Je kotbaas en jij krijgen elk een exemplaar van het contract, ondertekend door beide partijen. Hij geeft ook een exemplaar door aan het registratiekantoor voor de wettelijk verplichte registratie.