Skip to main content

Indexatiebeperking bij studentenhuurcontracten

Huurde je je kot al voor 1 oktober 2022 en werd je huurprijs geïndexeerd? Dan kan je mogelijk een deel van de huurprijs terugvorderen.

De Vlaamse Regering bevroor de huurprijzen van energieverslindende woningen tijdens de energiecrisis voor één jaar. Tussen 1 oktober 2022 en 1 oktober 2023 mocht een indexatie van de huurprijs van zo een woning niet. Nadien, vanaf 1 oktober 2023, mocht de indexatie opnieuw, maar met een correctiefactor. Die correctiefactor vermeed dat de gemiste indexatie werd ingehaald. Lees meer op de webpagina over deze maatregel en de correctiefactor.

Het Grondwettelijk Hof besliste op 21 maart 2024 dat deze maatregel ook voor studentenhuurcontracten had moeten gelden. Hierdoor kunnen studenten met een huurcontract van voor 1 oktober 2022 mogelijk een deel van de huurprijs terugvorderen als zij een energieverslindend kot of - kamer huurden.

Voor welke contracten deze beslissing geldt en welke gevolgen deze beslissing nu precies heeft vind je terug op de website van de Vlaamse Overheid.