Overslaan en naar de inhoud gaan

Ieuw, ongedierte!

Vooral in de wintermaanden proberen muizen gebouwen binnen te dringen. Ze gaan dan op zoek naar voedsel en beschutting om te kunnen overleven. Ze glippen door de kleinste kiertjes naar binnen (openingen groter dan 5 mm zijn voldoende om doorheen te komen) en verschuilen zich op donkere plekjes. Vinden ze genoeg voedsel, dan planten ze zich heel snel voort, wat voor heel wat overlast en mogelijk ook schade kan zorgen.

Wie is er verantwoordelijk voor de bestrijding van deze ongewenste gasten?

Het Vlaamse Woninghuurdecreet zegt dat het bestrijden van muizen en ander ongedierte de verantwoordelijkheid van de huurder is, tenzij ze al aanwezig waren bij de aanvang van de huur. 

Als de aanwezigheid van muizen dus wordt veroorzaakt door een structureel probleem, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van spleten en gaten waardoor de muizen het huis kunnen binnendringen, ligt de verantwoordelijkheid bij de verhuurder.

Wat kan je als huurder doen om muizen te voorkomen?

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat muizen niet worden aangetrokken door eten. Muizen zijn geen kieskeurige eters. Bovendien komen ze toe met slechts 3 gram voedsel per dag. Een aantal praktische tips:

  • Bewaar je voedingswaren in afgesloten metalen of glazen potten of in opbergdozen van hard plastic. Muizen knabbelen gemakkelijk door papier, karton of zachte plastic.
  • Laat geen etensresten rondslingeren en laat de vuile vaat niet staan.
  • Gooi je afval onmiddellijk in een vuilnisbak met afgesloten deksel.
  • Maak regelmatig schoon en vergeet daarbij niet onder de (koel)kast en het fornuis, waar vaak kruimels en andere kleine etensrestjes terechtkomen, te vegen.

Hoe kan je muizen best bestrijden?

Preventie is het beste bestrijdingsmiddel. Als er geen voedsel te vinden is, zullen muizen vanzelf verdwijnen.

Als je vermoedt dat er slechts één of enkele muizen in je woning aanwezig zijn, kan je muizenvallen zonder gif plaatsen. Dit is de meest gezonde en veilige manier om muizen te bestrijden.

Als je met een echte plaag te maken hebt, zullen muizenvallen enkel het aantal muizen beperken, maar het probleem niet volledig oplossen. In deze gevallen zal je knaagdierbestrijdingsmiddelen (rodenticiden) moeten gebruiken. Deze middelen doden de muizen 2 tot 6 dagen nadat ze een dodelijke dosis opgegeten hebben. Doordat de muizen niet direct symptomen vertonen gaan ze makkelijker aan het aas blijven eten totdat ze een dodelijke dosis binnen hebben. De dode muizen drogen uit en beginnen niet te stinken.
De bestrijdingsmiddelen kunnen giftig zijn voor andere dieren en mensen en moet je dus altijd met grote voorzichtigheid gebruiken. Je plaatst ze best in speciale muizenlokdozen.

Als de plaag zeer ernstig is, kan je best in samenspraak met je verhuurder een professionele bestrijdingsfirma laten komen.

Wat met bedwantsen?

Bedwantsen zijn misschien nog lastiger dan muizen, gezien je ook het gevaar loopt om ze in het weekend mee naar huis te nemen. Over het algemeen is een plaag van bedwantsen de verantwoordelijkheid van de huurder(s), tenzij ze al aanwezig waren voor de aanvang van je huurcontract. Zijn er bedwantsen aanwezig in je gebouw, dan schakel je best zo snel mogelijk hulp in.