Kotweb is een platform waarop eigenaars hun pand gratis kunnen aanbieden via de site en hun gegevens zelf beheren. Studenten kunnen gratis en snel zoeken in het volledige bestand. Het modelcontract wordt aangeboden door het gros van de Kotwebeigenaars én je kan snel opzoeken of het studentenpand gecontroleerd werd op kwaliteit en veiligheid.
Let op: Kotweb verhuurt zelf geen kamers. Als je interesse hebt in een kamer of studio op Kotweb, dien je contact op te nemen met de verhuurder van dit pand. Je vindt hun gegevens op de rechterkant van de kamerpagina. Je kan de verhuurder contacteren door op de knop 'Stuur een e-mail' te klikken of door de verhuurder telefonisch te contacteren als er een telefoonnummer staat vermeld.
Lees eerst onze veelgestelde vragen hieronder. Geen antwoord op je vraag gevonden?
info@studentkotweb.be
T +32 3 613 15 00
Bereikbaar op dinsdag van 9u tot 12u en donderdag van 13u tot 16u.
Gesloten op feestdagen.
Ben je voor het eerst op Kotweb, dan moet je je eerst registreren of aanmelden. Hierdoor kan je een profiel aanmaken, je pand en kamers op de website plaatsen/zelf beheren en modelcontracten aanmaken.
De toegang en het gebruik van Kotweb is gratis.
START HIER om je te registreren.
Goed om te weten: als je ingelogd bent, verschijnt je naam/login rechtsboven op je scherm. Als je op je naam klikt, ga je automatisch naar je persoonlijke pagina’s - mijn profiel, mijn panden, mijn contracten - die enkel voor jou beschikbaar zijn.
Mogelijkheid 1: Ben je je wachtwoord vergeten? KLIK HIER op de link ‘Wachtwoord vergeten’ en maak meteen een nieuw wachtwoord aan. Het Kotwebsysteem blokkeert automatisch bij herhaaldelijke foutieve pogingen om in te loggen. Dit gebeurt om veiligheidsredenen. Kan je niet meer inloggen, verwittig dan het Kotwebsecretariaat.
Mogelijkheid 2: Als je een pand op Kotweb hebt gezet, moet je binnen de 14 dagen minstens één kamer aan het pand toevoegen. Zoniet, dan wordt je registratie als ongeldig gezien en verdwijnen je profiel en pand na 14 dagen uit onze database. Je moet dan opnieuw registreren op Kotweb.
Sinds kort bieden we het Vlaams modelcontract aan in plaats van ons eigen Kotweb modelcontract. Het grote voordeel is dat je niet meer hoeft aan te melden om een contract op te maken en de verschillende stappen voor het invullen van het contract niet meer moet volgen.
Je kan nu simpelweg een invulbare pdf downloaden. Je kan kiezen om het contract dan digitaal op te stellen en te ondertekenen of om het eerst af te drukken en manueel in te vullen en te ondertekenen. Zo kan je de gegevens van een nieuwe huurder meteen laten invullen bij een plaatsbezoek.
Je vindt het nieuwe Vlaams modelcontract hier.
Let op: je kan de oude modelcontractbuilder op onze website niet meer gebruiken om contracten voor de komende academiejaren op te stellen. Gebruikte je voordien onze builder? Dan raden we je aan om je opgemaakte contracten van de voorbije jaren nu te downloaden voor je eigen administratie. Deze functie verdwijnt binnenkort namelijk van onze website.
Ben je ingelogd? Dan verschijnt je naam in de navigatiebalk rechtsboven. Daar vind je 'mijn panden'.
Ben je ingelogd? Dan verschijnt je naam in de navigatiebalk rechtsboven. Daar vind je 'mijn contracten'.
Ben je ingelogd? Dan verschijnt je naam in de navigatiebalk rechtsboven. Daar vind je 'mijn panden'.
De kamer is nu voor de kandidaat-huurders zichtbaar als verhuurd voor deze periode en zal niet in de zoekresutaten verschijnen tussen deze data.
Heb je pas een pand (en minstens één kamer in dat pand) aangemaakt op Kotweb, dan moet je tot 24 uur wachten vooraleer het kwaliteitslabel automatisch verschijnt. Elke nacht wordt een verbinding gemaakt met de database van stad Antwerpen, en wordt de laatste update van de labels aan de panden in Kotweb gekoppeld.
Heb je na enkele dagen nog steeds geen kwaliteitslabel? Neem dan contact op met stad Antwerpen. Vermeld zeker het juiste pandadres. De stad kijkt het label na en verwittigt Kotweb zodat we daags nadien extra kunnen checken dat je label wel degelijk zichtbaar is.
Vind het antwoord hier.
Als de huurovereenkomst een vaste datum heeft voor de vervreemding van het gehuurde goed, moet de nieuwe eigenaar van de woning de huurovereenkomst naleven. Hij mag de prijs dan niet verhogen.
Check alle info op deze website.
Vind het antwoord hier.
Het antwoord vind je hier.
Alle informatie over kleine herstellingen kan je hier vinden.
Internationale studenten die meer dan drie maanden in België verblijven, moeten zich door het gemeentebestuur van hun verblijfplaats laten inschrijven in het vreemdelingenregister. Daarbij wordt het kotadres opgegeven als verblijfplaats.
Een inschrijving in het bevolkingsregister waarbij het kotadres opgegeven wordt als verblijfplaats, zorgt niet per definitie voor een hoofdverblijf in de zin van de huurwetgeving. In de huurovereenkomst moet dan wel duidelijk vermeld staan dat de bestemming van de kamer louter een studieverblijf is en het de huurder niet toegestaan is om er zijn hoofdverblijf te nemen.
Meer info over verhuren aan internationale studenten vind je hier.
Heb je een 12-maandencontract of een contract voor slechts één semester, dan zijn de regels hierrond duidelijk.
Heb je echter een 10-maandencontract, kan het onduidelijk worden of een student ook tijdens de zomer op kot terecht kan. Maak hierover zeker tijdig afspraken tussen huurder en verhuurder! Gebruik je een modelcontract van Kotweb, dan werden de krijtlijnen al voor jou vastgelegd, namelijk:
Over de vakantieperiode moeten huurder en verhuurder tot een akkoord komen. Als de student over de kamer mag beschikken, dan mag de verhuurder daarvoor een ‘daghuur’ aanrekenen gelijk aan 1/31 van de maandhuur.
De periode waarin de student over een kamer mag beschikken voor het afleggen van examens in de examenperiode in augustus of september, wordt duidelijk afgelijnd: vanaf 5 dagen voor de aanvang van het eerste examen, tot de dag na het laatste examen. Aan de hand van het examenrooster kunnen nauwkeurige schriftelijke afspraken gemaakt worden.
Je vindt het antwoord hier.
Vind het antwoord hier.
Vind het antwoord hier.
De stad Antwerpen vraagt de medewerking aan de huurder en verhuurder bij de sortering en het beheer van het afval op kot: