Overslaan en naar de inhoud gaan

Alles over je contract: mag je de huur voortijdig opzeggen?

Je kan het modelcontract opzeggen bij voortijdige stopzetting van je studies tijdens het lopende academiejaar (dit geldt niet wanneer je afstudeert of wanneer het academiejaar eindigt en je niet herinschrijft). Er is dan wel een opzegtermijn van 2 maanden vereist. De stopzetting moet officieel zijn, dat wil zeggen dat je de verhuurder een attest van uitschrijving uit je onderwijsinstelling moet kunnen voorleggen. Als er een nieuwe huurder wordt gevonden tijdens de opzegtermijn, wordt het bestaande modelcontract ontbonden op het ogenblik dat het nieuwe contract in werking treedt. De verhuurder kan dan geen opzegvergoeding meer eisen van de oorspronkelijke huurder.

Mochten er problemen ontstaan, dan kan je als student van één van de Antwerpse hoger onderwijsinstellingen altijd een beroep doen op Kotweb. Kotweb kan bemiddelen met de verhuurder en eventueel helpen zoeken naar een andere student die het kot wil overnemen. Het gebeurt namelijk dat studenten van kot willen veranderen of voor een korte periode een kot willen huren, bijvoorbeeld wegens een stage. De huisbaas moet hier dan wel akkoord mee gaan. Hij of zij is niet verplicht om hierop in te gaan.

Hulp nodig?

Let op: heb je een contract ondertekend na 1 januari 2019, dan spreekt de nieuwe Vlaamse huurwetgeving zich heel expliciet uit hierover. Je mag als huurder slechts in drie mogelijke scenario's je huurcontract voortijdig opzeggen:

  1. voor inwerkingtreding, mits opzegvergoeding van 2 maanden als dit minder dan 3 maanden voor de aanvang van het huurcontract gebeurt;
  2. bij stopzetting van studies met een opzeggingstermijn van 2 maanden;
  3. bij overlijden van één van de ouders of een persoon die instaand voor je onderhoud.

Lees er alles over op de website van de Vlaamse overheid.