Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe je zoektocht naar de geschikte studentenkamer starten?

Hoe start je de zoektocht naar een geschikt kot?

Met behulp van de volgende stappen en deze website helpen we je verder in de zoektocht naar jouw ideale studentenkamer in Antwerpen!

Wat zijn je persoonlijke eisen?

Je voelt je pas goed op kot als je je thuis voelt. Dat hangt natuurlijk ook van je medebewoners af – die je meestal pas leert kennen als je al verhuisd bent naar je kot – maar je kan vooraf al enkele belangrijke elementen bekijken: word je pas vrolijk met veel mensen om je heen of wil je liever samenwonen met een beperkt aantal mensen? Deel je graag je keuken of badkamer of wil je liever wat meer privacy? Zoek je een pand met historisch karakter of trek je liever in een spiksplinternieuw gebouw? Voel je je thuis als je wat geluiden op straat kan horen, of toch maar liever de stilte van een kot aan de achterzijde van het huis?

Een kot, studio of appartement? Aan de achter- of voorzijde van het gebouw? Groot of klein pand, een historisch pand of nieuwbouw? Het maakt wel degelijk een verschil als je hierover al goed hebt nagedacht!

Graag even verschillende soorten koten in Antwerpen zien om een buikgevoel op gang te brengen? Spring binnen bij vrienden of kennissen die al op kot zitten en snuif de kotsfeer op!

Hoe ga je verkennen?

Het heeft geen zin om lukraak de stad in te trekken op zoek naar een kot. Antwerpen is een studentenstad met veel diverse wijken en dus met voor ieder wat wils. Verken de wijken en ontdek waar je je het meest thuis voelt. Dit kan je bijvoorbeeld doen met de Studentengids Antwerpen die je 6 verschillende wandelroutes toont doorheen de stad. Deze gids kan je gratis afhalen bij STAN.

Wat is je budget?

Bepaal, voordat je op kotenjacht vertrekt, je budget. Bekijk ook goed alle eventuele extra kosten. Is de prijs voor je kot een all-in prijs of betaal je voorschotten voor nutsvoorzieningen?

Waar begin je met zoeken?

Nu je je budget bepaald hebt en je voorkeuren van soort gebouw, kamer en wijk kent, kan je makkelijker gericht zoeken. Geef je criteria in bij Kotweb en start de zoektocht! Check in de eerste plaats de kamers met een groen label en eigenaars die met een modelcontract werken: zo ben je zeker van de kwaliteit en de transparantie van je contract!

Neem geen overhaaste beslissingen en ga op bezoek in verschillende studentenkamers. Je kan via deze site al je geselecteerde panden naast elkaar zetten en vergelijken. Via je smartphone kan je heel makkelijk met Kotweb op stap in de stad: geef je criteria mobiel in, geef een referentiepunt of de locatie in Antwerpen waar je op dat moment bent en je krijgt meteen een lijst van beschikbare koten. Handig, toch?

Wanneer begin je met zoeken?

Vanaf april kan je de markt verkennen. Hou er rekening mee dat het aanbod op Kotweb in de maanden mei en juni nog zal worden uitgebreid. Verhuurders moeten van hun huidige huurders eerst weten of ze ook het volgende academiejaar zullen huren. Pas dan kunnen ze hun aanbod actualiseren.

Als je graag op de hoogte wil blijven van nieuw beschikbare kamers dan kun je je registreren op deze website en daarbij je voorkeuren (zoals termijn/locatie/oppervlakte) ingeven. Als er dan een kot aan jouw zoekcriteria voldoet dan krijg je automatisch een mailtje. 

Afspraken om een kot te bezichtigen worden gemaakt met de huureigenaar. De contactgegevens worden per pand duidelijk vermeld.

Nog raad nodig? 

STAN en de dienst Studentenvoorzieningen van je universiteit/hogeschool staan altijd voor je klaar!