Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeren in een studentenpand?

Investeren in een studentenpand, de moeite waard?

De cijfers
Antwerpen is een stad met zo'n 530.000 inwoners en meer dan 170 nationaliteiten. Haar meer dan 50.000 studenten, verspreid over zo’n 40 campussen in en rond de stad, vallen daardoor in het straatbeeld minder op dan pakweg in Leuven of Gent.

Onze studenten hoger onderwijs volgen les aan de Universiteit Antwerpen, KU Leuven campus Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool, AP Hogeschool, Thomas More campus Antwerpen, Antwerp Maritime Academy, Instituut voor Tropische Geneeskunde en Antwerp Management School.

Het gros van onze studenten komt uit de stad zelf of het arrondissement Antwerpen, waardoor er een pak minder kotstudenten zijn dan in andere studentensteden. Minder dan 20% van onze studenten gaat op kot.

De meeste studentenkamers bevinden zich in de buurt tussen de Paardenmarkt, Italiëlei, Lange Nieuwstraat en Minderbroedersrui. Deze wijk is de klassieke ‘studentenbuurt’, rondom de stadscampussen van de Universiteit Antwerpen en enkele campussen van hogescholen. Toch liggen er ook veel campussen buiten deze studentenbuurt: van het Zuid tot Sint-Andries en Groenplaats, via Park Spoor Noord tot aan het Noordkasteel. Ook buiten de stadskern zijn er grote studentenconcentraties, zoals in Wilrijk en Merksem.

Bovendien investeerden verhuurders de laatste jaren in kwaliteitsverbeteringen en brandveiligheid. De bestaande studentenhuisvesting heeft hierdoor ook een grote upgrade gekregen.

Tendensen
Antwerpen blijft een groeiende studentenstad, ook buiten het arrondissement Antwerpen. Zo krijgen de stad en onderwijsinstellingen ook jaarlijks het bezoek van een 6 000-tal uitwisselingsstudenten. Ook hun aantal groeit gestaag. Zij hebben nood aan verhuurders die ook huurcontacten willen aanbieden van één semester.

Ook internationale studenten die een volledige bachelor- of masteropleiding volgen in Antwerpen zijn in groeiende aantallen aanwezig. Zij zijn vragende partij voor een contract waarbij ze ook in de zomermaanden op hun kot kunnen blijven. Een internationale student die langer dan drie maanden in België verblijft, wordt ingeschreven op zijn verblijfplaats in België (zijn kot dus), maar dit betekent niet dat hij zich er ook domicilieert. Zolang in het huurcontract duidelijk staat dat het gaat om een studieverblijf, blijft de studentenhuurwetgeving gelden.

Daarnaast blijft ook de vraag groot naar ‘betaalbare’ studentenhuisvesting. Niet iedereen kan maandelijks 390 euro of meer neerleggen voor een studentenkot. Studio's met eigen kitchenette en badkamer zijn populair, maar een groot aantal studenten kiest nog steeds voor betaalbare huisvesting met gedeelde faciliteiten. Verhuurders die kwaliteit aanbieden voor een zachte prijs zijn felbegeerd!

Het spreidingsplan
Wil je studentenpanden bouwen of een pand omvormen tot een studentenpand? Informeer dan zeker voldoende vooraf over de (on)mogelijkheden! De stad Antwerpen heeft een duidelijke beleidsvisie over het al dan niet mogen bijbouwen van studentenpanden in bepaalde delen van de stad. Enkele hoofdregels:

  • Er is geen uitbreiding van de bestaande studentenhuisvesting mogelijk in een bepaald afgebakend gebied in de kernstad.
  • Op de campusterreinen van Middelheim en Drie Eiken kan er wel bijkomende studentenhuisvesting gerealiseerd worden.
  • Buiten de afgebakende gebieden in de kernstad en de campusterreinen van Middelheim en Drie Eiken mag er bijkomende studentenhuisvesting gerealiseerd worden, mits bijkomende voorwaarden.

Lees alles over deze beleidsvisie, de afgebakende gebieden en de bijkomende voorwaarden hier. Voor meer informatie kan je terecht bij de dienst stedenbouwkundige vergunningen op het telefoonnummer 03 338 66 66.