Overslaan en naar de inhoud gaan

Alles over je contract: verplicht schriftelijk contract

Elk huurcontract voor een studentenkot moet verplicht schriftelijk worden afgesloten. Jij en de verhuurder moeten elk een exemplaar van deze overeenkomst krijgen, getekend door beide partijen. De verhuurder moet bovendien nog enkele extra exemplaren hebben: hij/zij is namelijk wettelijk verplicht om elk huurcontract binnen de 2 maanden na ondertekening te laten registreren. Ook als je je kot niet als hoofdverblijfplaats hebt (wat voor de meeste studenten zo is) moet dit gebeuren.

De registratie kent aan het huurcontract een ‘vaste’ datum toe en maakt het ‘bindend voor derde partijen’. Op deze manier ben je als student-huurder wettelijk beschermd tegen uitzetting door eventueel nieuwe eigenaars bij de verkoop van het pand. Het contract zal eventueel nieuwe eigenaar-verhuurders dus binden.

Elk schriftelijk contract moet minimum de volgende gegevens vermelden:

  • de identiteit van de partijen
  • de begindatum van de overeenkomst
  • de omschrijving van alle ruimtes en gedeeltes van het gehuurde gebouw
  • de huurprijs

Vraag je verhuurder of hij/zij het modelcontract van Kotweb gebruikt. Lees hier over de voordelen van dit contract. Let wel: je verhuurder is niet verplicht het modelcontact van Kotweb te gebruiken, zelfs al adverteert hij op onze site. Maar 70% van de Kotwebeigenaars is zelf overtuigd van de voordelen van dit contract!

Alle regels rond studentenhuur, lees je in de huurwet. Kotweb past deze wet toe voor alle modelcontracten.

Wil je weten hoe zo'n modelcontract, opgemaakt volgens de huurwetgeving, eruit ziet? Kijk hieronder naar een voorbeeldexemplaar!

Bijlage(n)