Muizen, mieren en bedwantsen komen regelmatig voor in studentenkoten. Tot waar reikt jouw verantwoordelijkheid als verhuurder?
Je hebt je kamer(s) verhuurd en toch blijf je mails en telefoons ontvangen van studenten die nog op zoek zijn naar een kot?
Jaarlijks ontvangen we in Antwerpen een 6.000-tal uitwisselingsstudenten en gastdocenten die enkele weken, een semester of een jaar blijven.
Kotweb kreeg enkele weken geleden een systeemupdate. Voor gebruikers (zowel studenten als verhuurders) verandert er in principe niets. Toch zijn er enkele zaken die er lichtjes anders uitzien.
Mag u al dan niet een camera plaatsen in uw studentenpand en wat zijn de voorwaarden? Alles over de camerawet versus privacywet vindt u hier.
Kan en mag een student zich domiciliëren op kot?
Kotweb zet voor u de belangrijkste veranderingen betreffende de verhuur van studentenkamers op een rijtje.
Hoe maak je promotie voor je pand en hoe helpen we hierbij?
Volgens Kabinet van Vlaams minister van Wonen komt er een Vlaams Kotlabel vanaf januari 2024. Dit zou één keurmerk zijn voor alle Vlaamse koten. Tot nu toe kozen studentensteden en hoger onderwijsinstellingen zelf of er een kotlabel was en hoe dat gehanteerd werd.
Elke wooneenheid die verhuurd wordt in Vlaanderen, moet een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen van maximum 10 jaar oud. Voor studentenkamers geldt deze regelgeving ook.
Onder het motto ‘laat je studententijd niet in rook opgaan’ een aantal maatregelen om brand te voorkomen en samen te zorgen voor de veiligheid op kot.
Een huishoudelijk reglement kan worden gebruikt als extra aanvulling bij het huurcontract. Dit huishoudelijk reglement legt de huisregels vast die u als verhuurder zelf belangrijk vindt en opstelt.